Néhány díszhal vadon élő állományának helyzete 7.


A "DÁNIÓ" kérésére Liziczai Márk összeállított egy listát azokról a közismert díszhalakról, amelyeknek az állománya az eredeti élőhelyükön jelentősen lecsökkent. Az írást több részletben tesszük közzé, és a megjelentetésével az is a célunk, hogy bizonyos szempontok megváltozzanak a hazai akvarisztikában.


 Kígyófejű sokúszós csuka
(Erpetoichthys calabaricus)

A faj számos – rendszertani szempontból téves – magyar néven kerül forgalomba. A kígyófejű halakhoz (Channa sp., Parachanna sp.), angolnákhoz semmi köze, a sokúszós csukák közé tartozik, a Polypterus nemzetség egyetlen rokon taxona, monotipikus genust alkot.
Nagy általánosságában nézve csekély kockázatú a faj jelenleg, de közel áll a sérülékennyé váláshoz (Afrika egyes helyein már az!), sőt, közép-afrikai populációi már kimondottan veszélyeztetettek. E csodálatra méltó halakat az olajpálmák ültetése, a területpusztítás, fokozott agrártevékenység, vízszennyezés, lakóterületek építése is mind jobban fenyegeti. Sajnos tenyésztése akváriumi körülmények közt megoldatlan, így szinte kizárólag vadonfogott példányok jutnak el a kereskedelembe…

  Zöldhasú rézsügér (Haplochromis aeneocolor)

A Haplochromis és Astatotilapia fajok döntő többsége a Viktória-tóból, illetve környékéről származik. Sajnos a túlhalászat, vízszennyezés, ragadozók betelepítése rettenetesen meggyérítette e sügérek állományait, sok fajuk a kihalás küszöbére jutott. Sokan nem is tudják, hogy a Viktória-tó legalább olyan, ha nem gazdagabb élővilággal rendelkezik, mint a sokat emlegetett Malawi- és Tanganyika-tavak. Az utóbbi években felkapottá vált zöldhasú rézsügér pillanatnyilag sérülékeny állományú. E szájköltő faj nem konkrétan a Viktória-tóban él, a sokkal kisebb George-tó és a hozzá tartozó Kazinga-csatorna képezi teljes lelőhelyét, így egy potenciális vízszennyezés vagy ökológiai katasztrófa akár a kihalás küszöbére is sodorhatja, hiszen nincsenek egyéb populációi, melyek fenntarthatnák állományát. A Viktória-tavi sügérek kifejezetten védelemre szorulnak, hogy e csodálatos fajgazdagság még sokáig fennmaradhasson.


A pontos fajvédelmi státuszok, számadatok az IUCN Vörös Listájának alapján kerülnek említésre:
 www.iucnredlist.org                                                                                                             

(A sorozatunk rövidesen folytatódik!)

Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

Néhány díszhal vadon élő állományának helyzete 1.

A "DÁNIÓ" kérésére Liziczai Márk összeállított egy listát azokról a közismert díszhalakról, amelyeknek az állománya az eredeti élőhelyükön jelentősen lecsökkent. Az írást több részletben tesszük közzé, és a megjelentetésével az is a célunk, hogy bizonyos szempontok megváltozzanak a hazai akvarisztikában.

Bővebben

Fajismertető az Európai Unió 2016-os inváziós fajokról szóló rendeletéhez

Az Európai Unió 2016 januárjától érvényben lévő rendelete jónéhány olyan faj tartását, tenyésztését és kereskedelmét tiltotta be, melyek az akvaristák előtt nem voltak ismeretlenek, mi több, némelyiket nagy számban gondoztuk is.

Bővebben

Egy ritka halacskánk érkezett: a vietnámi sziklanyaló

Egy nagyon ritka díszhalat ajánlunk a figyelmébe.

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2024 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×