Néhány díszhal vadon élő állományának helyzete 5.

A "DÁNIÓ" kérésére Liziczai Márk összeállított egy listát azokról a közismert díszhalakról, amelyeknek az állománya az eredeti élőhelyükön jelentősen lecsökkent. Az írást több részletben tesszük közzé, és a megjelentetésével az is a célunk, hogy bizonyos szempontok megváltozzanak a hazai akvarisztikában.


Celebesz vitorláshal Celebeszi vitorláshal (Marosatherina ladigesi)

Ismét egy megtévesztő elnevezésű kalászhalfajról van szó, ugyanis semmi köze a vitorláshalakhoz (Pterophyllum sp.). Már régóta jelen van akváriumainkban, anno gyakoribb faj volt, míg mostanában egyre inkább feledésbe merül és kevésbé keresett faj. Nevét feltételezhetőleg megnyúlt úszóiról kapta, méghozzá amikor jóval kevesebb halat ismertek a hazai akvaristák. Sajnos a faj már a ’90-es évek vége felé is a sérülékeny fajok listáján szerepel, s azóta sem tudták igazolni, hogy gyarapodott volna állománya. Mindenképp ajánlani tudom a faj gondozását, mert nagyon érdekes halak, de ez esetben feltétlenül akváriumban tenyésztett példányokat keressünk

 
Császársügérek Császársügérek (Aulonocara sp.)

A császársügérek – mint nevük is mutatja – szépségükkel régóta rabul ejtik az afrikai sügérek szerelmeseit. A Malawi-tóban lenyűgöző színpompájú fajok sokasága alakult ki, melyek egyre inkább a kipusztulás irányába sodródnak. A gyakrabban gondozott fajok közül első sorban az Aulonocara hansbaenschi, Aulonocara maylandi és Aulonocara nyassae vannak veszélyben, ők jelenleg sérülékeny állapotúak. Sajnos rajtuk kívül még számos más császársügér is jelentősen megritkult, az akváriumokban gyakrabban előforduló fajok közül talán csak az Aulonocara baenschi és Aulonocara stuartgranti (fotón szereplő faj) az, mely nagyobb populációkkal rendelkezik, de a többi fajt veszélyeztető tényezők náluk is ugyancsak szerepet játszanak, így e tényezők enyhítése, visszaszorítása fontos érdek, hogy ne kövessék e gyönyörű fajok rokonaik sorsát. És hogy mi is a legfőbb kockázati tényező? Bizony a túlhalászás, akvarisztikai célokra. Hatalmas mennyiségben fogják be őket a mai napig is, holott kiválóan tenyészthetőek mesterséges körülmények között. Ugyan a potenciális vízszennyezés is jelentősen károsíthatja populációikat, messze nem olyan számottevő, mint az akvarisztika okozta károk. Nagyon fontos lenne, hogy akváriumban tenyésztett példányokat keressünk e fajból és kerüljük a vadonfogott egyedeket, ezzel hozzá tudunk járulni a fajok megmentéséhez.
(A sorozat hamarosan folytatódik...)

A pontos fajvédelmi státuszok, számadatok az IUCN Vörös Listájának alapján kerülnek említésre: www.iucnredlist.org

Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

Álnéven élő halunk: az ötöves díszmárna

Egy színes, békés kis halacska elnevezését járja körül ez a rövid írás.

Bővebben

A veszélyeztetett halakat bemutató cikksorozatunkról.

Miért szerepelnek a kínálatunkban néha olyan fajok is, amik a cikksorozatunk szerint veszélyeztetettek az eredeti élőhelyükön?

Bővebben

Amanó garnélánk érkezett!

Idén ismét hónapokig beszerezhetetlen volt az amanó garnéla.

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2023 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×