Néhány díszhal vadon élő állományának helyzete 10.

A "DÁNIÓ" kérésére Liziczai Márk összeállított egy listát azokról a közismert díszhalakról, amelyeknek az állománya az eredeti élőhelyükön jelentősen lecsökkent. Az írást több részletben tesszük közzé, és a megjelentetésével az is a célunk, hogy bizonyos szempontok megváltozzanak a hazai akvarisztikában.

  Indiai pávaszemes harcsa (Horabagrus brachysoma)
Az utóbbi pár évben tűnt fel a kereskedésekben e harcsafaj, túl gyakori Magyarországon sohasem lett. Pillanatnyilag sérülékeny állapotú, mivel élőhelyei megfogyatkoztak, és a halak teljes populációjának 35, míg lokálisan akár 80 %-a is eltűnt. Egy rokon faja létezik, a Horabagrus nigricollaris, mely jelenleg veszélyeztetett, és közel áll a kritikusan fenyegetetté váláshoz. A fajt fenyegeti a sóbányászat, az élőhelyek megszűnése, a fakitermelés, és persze a vízszennyezés is, hiszen India egy sűrűn lakott, nagy népességű ország, ahol sokszor még nem fordítanak kellő figyelmet a természetvédelemre. Messze nem ez azonban a legfőbb probléma, hanem a túlhalászat. Jelen helyzetben azonban – kivételesen – nem az akvaristák felelősek ezért. Indiában a Horabagrusok nagyon kedvelt fogyasztási cikkek, óriási mennyiségeket halásznak le és fogyasztanak el, nagyon kedvelt étkezési hal. Sajnos még jelenleg is akkora mértékű a halászata e harcsának, hogy félő, hogy egyes területeken összeomlik az állománya. Pozitívum viszont, hogy Indiában indultak tenyészprogramok és fajvédelmi kezdeményezések, ex situ génbank létrehozása is.


 Rácsmintás palacsintaalgázó (Sewellia lineolata)
A különféle palacsintaalgázók az elmúlt évtizedben váltak igazán kedveltté az akvarisztikában, különösen ez a dekoratív, nagyobb testű és könnyen tartható faj. Mindez azonban érződik vadállományain is, ugyanis sérülékeny besorolást kapott. Ebben szerepet játszik a környezetének szennyezés és pusztítása, ugyanis a palacsintaalgázók a kirstálytiszta, oxigéndús vizeket keresik. Emellett a cápaharcsáknál is problémát okozó gátépítést is meg kell említeni, ugyanis a folyamatban lévő és tervezett gátak szétszabdalják és teljességgel tönkreteszik élőhelyét. 2000 és 2009 között a világállomány 30 %-a tűnt el! Sajnos azonban nem a környezeti tényezők a legfőbb problémák forrásai, hanem a túlhalászat, méghozzá akvarisztikai célokra. Sajnos eddig csak 1-2 elhivatott tenyésztőnek sikerült mesterséges körülmények között szaporodásra bírnia, bár jó esélyek vannak arra, hogy a közeljövőben tenyészthetővé váljon, pillanatnyilag azonban a kereskedelemben fellelhető halak döntő többsége vadonból befogott példány. Fontos lenne, hogy csak azok vágjanak bele a faj tartásába, akik biztosan ki tudják elégíteni igényeit, ezzel is minél inkább óvva vadállományát, remélve, hogy sikerül regenerálódnia. Sajnos szervezett fajvédelmi program nincs folyamatban a faj megmentéséért.

A pontos fajvédelmi státuszok, számadatok az IUCN Vörös Listájának alapján kerülnek említésre: www.iucnredlist.org

(A sorozat folytatódik...)

Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

Néhány díszhal vadon élő állományának helyzete 12.

A "DÁNIÓ" kérésére Liziczai Márk összeállított egy listát azokról a közismert díszhalakról, amelyeknek az állománya az eredeti élőhelyükön jelentősen lecsökkent. Az írást több részletben tesszük közzé, és a megjelentetésével az is a célunk, hogy bizonyos szempontok megváltozzanak a hazai akvarisztikában.

Bővebben

A holdfény gurámi

A holdfény gurámit méltatlanul mellőzik az akvaristák.

Bővebben

Néhány fajt tilos behozni az Unióba, természetvédelmi okokból!

Új uniós jogszabály tiltja meg néhány növény- és állatfaj importját 2016. január 2-től!

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2022 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×