Néhány díszhal vadon élő állományának helyzete 1.

A "DÁNIÓ" kérésére Liziczai Márk összeállított egy listát azokról a közismert díszhalakról, amelyeknek az állománya az eredeti élőhelyükön jelentősen lecsökkent. Az írást több részletben tesszük közzé, és a megjelentetésével az is a célunk, hogy bizonyos szempontok megváltozzanak a hazai akvarisztikában.


Gyöngygurámi     Gyöngygurámi (Trichopodus leerii)

A sokak által kedvelt és gondozott gyöngygurámi sajnos nem tartozik a vadállományát nézve gyakori halak közé. Csekély kockázatú, de odafigyelést igényel, hogy ne váljon veszélyeztetetté. Esőerdei elterjedésű faj, így az élőhelyének pusztítása, az erdőirtás hozzájárul az előfordulási helyének eltűnéséhez. A faj populációinak csökkenése az elemzések szerint nemsokára eléri (túllépi) a 30 %-ot is! Mivel rendszerint akváriumban tenyésztik, a túlhalászat csak másodlagos fenyegető tényezőnek számít esetében.

Hegyesfarkú paradicsomhal     Hegyesfarkú paradicsomhal (Pseudosphromenus dayi)

Bár nem tartozik a minden nap látott akváriumi halak közé, mégis rendszeresen beszerezhető idehaza. Mindeközben a hegyesfarkú paradicsomhal már sérülékeny kategóriába tartozik (2013), holott 2009-ben még csak csekély kockázatú volt. A gyors romláshoz számos tényező hozzájárult, első helyen a természetes élőhelyek pusztulása vezet. Ehhez például az erdőirtás is hozzájárul, de emellett ezt az indiai halat fenyegeti még a mezőgazdaság és a lakott területek terjeszkedése, s ebből, valamint az iparból származó szennyvízkibocsátás, bányászati tevékenységek is. Potenciálisan az akváriumi célokra befogott példányok is fenyegetik csökkenő populációit.

 (A sorozatot rövidesen folytatjuk!)

 

A pontos fajvédelmi státuszok, számadatok az IUCN Vörös Listájának alapján kerülnek említésre: www.iucnredlist.org

Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

A thaiföldi díszmárna

Egy békés, ritka csapat-hal érkezett a "DÁNIÓ"-hoz!

Bővebben

Az ékfoltos razbóra

Most egy közismert díszhalat mutatunk be az akvaristáknak. Mindig vannak kezdők, akiknek hasznosak lehetnek az amúgy már közismert információk...

Bővebben

Néhány díszhal vadon élő állományának helyzete 8.

Pár hónapja elindítottunk egy cikksorozatot egy olyan témában, ami kevéssé volt közismert eddig a hazai akvarisztikában.

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2024 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×