Néhány díszhal vadon élő állományának helyzete 1.

A "DÁNIÓ" kérésére Liziczai Márk összeállított egy listát azokról a közismert díszhalakról, amelyeknek az állománya az eredeti élőhelyükön jelentősen lecsökkent. Az írást több részletben tesszük közzé, és a megjelentetésével az is a célunk, hogy bizonyos szempontok megváltozzanak a hazai akvarisztikában.


Gyöngygurámi     Gyöngygurámi (Trichopodus leerii)

A sokak által kedvelt és gondozott gyöngygurámi sajnos nem tartozik a vadállományát nézve gyakori halak közé. Csekély kockázatú, de odafigyelést igényel, hogy ne váljon veszélyeztetetté. Esőerdei elterjedésű faj, így az élőhelyének pusztítása, az erdőirtás hozzájárul az előfordulási helyének eltűnéséhez. A faj populációinak csökkenése az elemzések szerint nemsokára eléri (túllépi) a 30 %-ot is! Mivel rendszerint akváriumban tenyésztik, a túlhalászat csak másodlagos fenyegető tényezőnek számít esetében.

Hegyesfarkú paradicsomhal     Hegyesfarkú paradicsomhal (Pseudosphromenus dayi)

Bár nem tartozik a minden nap látott akváriumi halak közé, mégis rendszeresen beszerezhető idehaza. Mindeközben a hegyesfarkú paradicsomhal már sérülékeny kategóriába tartozik (2013), holott 2009-ben még csak csekély kockázatú volt. A gyors romláshoz számos tényező hozzájárult, első helyen a természetes élőhelyek pusztulása vezet. Ehhez például az erdőirtás is hozzájárul, de emellett ezt az indiai halat fenyegeti még a mezőgazdaság és a lakott területek terjeszkedése, s ebből, valamint az iparból származó szennyvízkibocsátás, bányászati tevékenységek is. Potenciálisan az akváriumi célokra befogott példányok is fenyegetik csökkenő populációit.

 (A sorozatot rövidesen folytatjuk!)

 

A pontos fajvédelmi státuszok, számadatok az IUCN Vörös Listájának alapján kerülnek említésre: www.iucnredlist.org

Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

Piros platti akció!

A fekete úszójú (wagtail = WG) piros plattit most nagyon olcsón kínáljuk!

Bővebben

Türkizcsíkú törpe razbóra érkezett!

Jelentős készletünk van ebből a különleges "nano-halból"!

Bővebben

A kobaltkék algázógéb

Az utóbbi időben egy új, békés halacska került az akváriumokba.

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2023 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×