Levélváltásunk az Európai Bizottsággal, teknős-ügyben.

A pár hónapja cégünk és az Európai Bizottság közötti levélváltást nyilvánosságra hozzuk. Előbb a mi beadványunk olvasható, majd utána a Bizottság válasza.

-------------------------------------------------------------------------------
Tisztelt Európai Bizottság!

Javaslatot szeretnék tenni a 338/97/EK rendelet legutóbbi mellékletének módosítására, amit a 750/2013/EK rendelet helyezett hatályba.

A 338/97/EK rendelet megalkotásának az eredeti célja a vadon élő állat- és növényfajok védelme a kereskedelmük szabályozásával. A rendelet gyakorlatilag a Washingtoni Szerződésben rögzített fajokat tartalmazza, de az Európai Unió ezen túl néhány olyan fajt is felvett a listára, amiről azt feltételezték, hogy az Unióba történő behozataluk veszélyeztetheti az őshonos növény- vagy állatvilágot.

Talán a Bizottság is érezte később, hogy ez a cél ellentmond a Washingtoni Szerződés megalkotásának az eredeti céljával, hiszen az a veszélyeztetett fajok kereskedelmének az ellenőrzése, illetve korlátozása volt, és talán ezért alkotta meg az 1143/2014. EU rendeletet, ami viszont már kifejezetten az EU őshonos élővilágának a védelmére, illetve az invazív fajok behurcolásának és elterjedésének a megakadályozására jött létre.

Az 1143/2014. EU rendelet (14) bekezdése útmutatást ad arra, hogy a később összeállítandó, a tilalom alatt álló fajokat tartalmazó listára feltétlenül kerüljenek fel azok a fajok, amelyek a 338/97/EK tanácsi rendelet B. mellékletébe felkerültek, mivelhogy régebben már felismerték az inváziós jellegüket.

Időközben megszületett a fajlista, ami 2016 januárjában hatályba lépett. A (14) bekezdésben javasolt fajok közül azonban a CHRYSEMYS PICTA nem került fel erre a tiltó listára. Ennek logikailag csak az lehet az oka, hogy a listát összeállító tudományos testület nem találta invazívnak ezt a fajt. Emiatt azonban értelmetlen 338/97/EK rendelet éppen aktuális mellékletében szerepeltetni, ezért kérem, haladéktalanul töröljék onnan!

Maga a (14) bekezdés is fontos célként tűzi ki a jogalkotó azon szándékát, hogy uniós szinten „koherens jogi keret és egységes szabályozás vonatkozzon az idegenhonos inváziós fajokra”. A pillanatnyi állapot szerint azonban ez nem teljesül, a két jogszabály egymásnak ellentmondó tényeket vélelmez a CHRYSEMYS PICTA teknősfajról.

A hobbiállatokat importáló és forgalmazó cégeket jelentős hátrány is éri emiatt az adminisztrációs hiba miatt (mármint amiatt, hogy egy utóbb nem veszélyesnek minősített idegenhonos faj továbbra is invazívként szerepel egy jóval korábbi tiltó listán).

Ez a cégünket konkrétan úgy érinti, hogy tavaly kb. 15.000 Trachemys scripta alfajt importáltunk és adtunk el, ami értékben olyan jelentős, hogy a hiányukat megérezzük az idei forgalmunkon. Helyettük valamilyen más teknős-fajt kellene találnunk, hogy a hobbiállat-tartók valós igényeit kielégíthessük, de nincs más olyan faj, amit egész évben és a szükséges mennyiségben be tudnánk szerezni!

A Trachemys scripta kiesése a kínálatunkból emiatt azzal a veszéllyel járhat, hogy esetleg munkahelyek szűnhetnek meg a cégünknél. Juncker úr terve pedig éppen az, hogy a következő években újabb és újabb munkahelyek jöjjenek létre az Európai Unióban, amire euro milliárdokat költ a Bizottság. Sokkal ésszerűbb és olcsóbb lenne körültekintően oltalmazni a már működő kis vállalkozásokat…

Sajnos, a mi szakmánk nem rendelkezik érdekérvényesítő képességgel. Nincs olyan lobbistánk, aki a Bizottságban a szakmánknak kedvező döntéseket érne el.

Emiatt most, amikor a levelemben felvázolt értelmetlenné vált tiltás feloldását kérem, csak abban bízhatok, hogy a józan paraszti ész győzedelmeskedik, és a Bizottság belátja a mostani jogszabályok ellentmondásának a tarhatatlanságát.

A megértésüket és a segítségüket köszönöm!

Sok sikert kívánok abban, hogy az Unió visszatérjen a „józan paraszti ész” szerinti gondolkodásmódhoz!

 

Tatabánya, 2016. március 18.

Üdvözlettel:

Pataki Antal

a „DÁNIÓ” Kft. ügyvezetője

--------------------------------------------------------------------------

A válaszlevél:


EURÓPAI BIZOTTSÁG

H KÖRNYEZETVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG

E. Igazgatóság - Globális és regionális kihívások, LIFE
ENV.E.2. - Globális fenntarthatóság, kereskedelmi és többoldalú megállapodások
Commission européenne/Europese Commissie, 1049 Bruxelles/Brussel, BELGIQUE/BELGIÉ - Tel. +32 22991111
Ref. Ares(2016)2110231 - 03/05/2016
Brüsszel, 03 MAI 2016

DÁNIÓ Kft.
H-2800 Tatabánya
Mészáros utca 4.
kapcsolat@danio.hu
danio@danio.hu

Tisztelt Uram!

Köszönöm 2016. március 18-án kelt, a vadon élö állat- és növényfajok kereskedelmét szabályozó rendeletekről írott levelét.

Ezek a rendelkezések a vadon élő állat- és növényfajok számára kereskedelmük szabályozása által biztosított védelemről szóló, 1996. december 9-i 338/97/EK tanácsi rendeleten és annak mellékletein alapulnak - amelyek legújabb változata az 1320/2014/EU bizottsági rendeletnek felel meg.

A 338/97/EK rendelet kimondja, hogy a B. melléklet többek között egy sor olyan fajt sorol fel, „amelyekkel kapcsolatban megállapították, hogy élő példányainak a Közösség természetes környezetébe történő bevitele ökológiai fenyegetést jelentene a Közösség őshonos vadon élő állat- és növényfajaira”.

Mostanáig hét idegenhonos inváziós faj Unióba való behozatalának felfüggesztésére használták ezeket az előírásokat:

a halcsontfarkú réce (Oxyura jamaicensis)

az ökörbéka (Rana catesbeiana)

a vörösfülű ékszerteknős (Trachemys scripta elegans)

a díszes ékszerteknős (Chrysemys picta)

három mókusfaj (Callosciurus erythraeus, Sciurus carolinensis, Sciurus niger).

Ezen fajok legtöbbje az 1143/2014/EU európai uniós rendelettel összhangban felkerült az Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok jegyzéktervezetére. A Bizottság ezért azt tervezi, hogy kiveszi ezeket a fajokat a 338/97/EK rendeletmellékleteiből, hogy elkerülje a két rendelet közötti átfedést.

Ez nem vonatkozik a díszes ékszerteknősre (Chrysemys picta), amely nem szerepel az

Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok jegyzéktervezetén, mivel a fajnak az e listára történő felvételének megfontolásához szükséges kockázatértékelés még nem készült el.

Ameddig erre a fajra nem vonatkoznak az 1143/2014/EU rendelet előírásai, a Bizottság -az Unióba történő behozatal szabályozására való tekintettel- nem szándékozik azt kivenni a 338/97/EK rendelet mellékleteiből.

Tisztelettel:

Emmanuelle Maire egységvezető

Másolatot kap: Stefan Leiner, Valentina Bastino, Myriam Dumortier, Spyridon Flevaris

(ENV.B2)

 

Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

Ismeri a kínai csíkos teknőst?

Az amerikai farmokon fellépett teknőshiány miatt Tajvanról importáltunk egy ritka teknős-fajt.

Bővebben

Ma új készletlistát adtunk ki!

Ebben az évben már sok import szállítmányunk érkezett, ezért gazdag a kínálatunk.

Bővebben

Néhány díszhal vadon élő állományának helyzete 11.

A "DÁNIÓ" kérésére Liziczai Márk összeállított egy listát azokról a közismert díszhalakról, amelyeknek az állománya az eredeti élőhelyükön jelentősen lecsökkent. Az írást több részletben tesszük közzé, és a megjelentetésével az is a célunk, hogy bizonyos szempontok megváltozzanak a hazai akvarisztikában.

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2021 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×