Ismeri a kínai csíkos teknőst?


Kedves Akvarista Barátunk!

Most nem díszhalról, hanem teknősről adunk hírt.

Az amerikai farmokon már hónapokkal ezelőtt elfogyott a közkedvelt sárgafülű ékszerteknős, az új kelési szezon azonban csak július első felében indul.

A fellépett hiányt Tajvanról, frissen kelt kínai csíkos teknőssel (Mauremys sinensis) igyekszünk pótolni. Jelnleg bőségesen van raktáron ebből a szép, de ritka teknősből. Ha Ön szeretne ilyen teknőst, akkor érdeklődjön a szakkereskedőjénél!------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rövid bevezető és elterjedés
(Megjegyzés: az alábbi írásban még a régebbi tudományos név szerepel, ami Ocadia sinensis volt, és ez változott Mauremys sinensisre).

Ezen teknősfaj nevét a nyakán és a fejen húzódó finom csíkozottságáról kapta. Ezzel a mintázattal az Ocadia faj egyedülálló a délkelet – ázsiai édesvízi teknősök körében. Leginkább az amerikai ékszerteknősök (Trachemys, Pseudemys és Chrysemys fajok) némelyikére emlékeztet. A kutatások kimutatták, hogy a csíkosteknősök az ékszerteknősökkel együtt az Emydidae családon belül a ma élő egyik legősibb formák közé tartoznak.

Elterjedési területét illetően igen gyakori teknősfajnak számít hazájában (Dél – Kína, Hajnan, Tajvan, Észak – és Közép – Vietnám).

Testfelépítés

A faj egyedei mintegy 22 centiméteres páncélhosszúságot érhetnek el. Az egyszínű vörösesbarna hátpáncélon három gyengén látható él húzódik. A kor előrehaladtával ezek az élek egyre elhalványodnak és a hátpáncél színe is egyre sötétebbé válik. A hátpáncélra jellemző, hogy világossárga alapszínű, és az egyes szarupajzsokon nagy, barnás folt helyezkedik el. Ehhez hasonló színezetű és mintázatú a szegélypajzsok alsó felülete is.

Élőhelyük, táplálkozásuk

A csendes, növényzettel dúsított állóvizeket kedveli elsősorban, de lassan áramló folyókban is megtalálható. A szakirodalom szerint az eddigi megfigyelések arra engednek következtetni, hogy a kínai csíkosteknős nappal aktív állat.

A szabadban táplálékának jelentős részét növényi eredetű anyagok teszik ki, de elfogad kisebb állatokat is, mint például férgeket, lárvákat, bogarakat, puhatestűeket és halakat is. Növényi táplálékként salátát és különböző vízi növényeket adhatunk nekik. Ezek mellett megkínálhatjuk a szárazföldi teknősöknél bevált növényekkel is (pitypang, tyúkhúr, stb.). Természetesen gyümölcsökkel, zöldségekkel is próbálkozhatunk (uborka, alma, körte, stb.).

 Elhelyezésük

Fogságban igen jól tartható teknős. Aránylag nagy mérete miatt két – három kifejlett állat számára legalább 100×50 centiméter alapterületű terrárium szükséges. A víz mélysége 25 – 30 centiméter legyen. Az otthon kialakított élőhelye mindenképp tartalmazzon egy napozó területet, ahova a teknős ki tud mászni, sütkérezni. Mindezek ellenére (hogy nagyon szeretnek napozni) nem tartoznak a melegigényes teknősök közé. Elegendő a 22 – 25 °C – os vízhőmérséklet.

A nyár folyamán (az időjárás függvényeként közelítőleg május és szeptember között) a szabadban is tarthatjuk teknősünket gondosan figyelve arra, hogy jól el legyen kerítve az egyéb állatoktól (pl. kutya, macska).

Hazai viszonylatban beszélhetünk ugyan néhány példányról, de nemzetközi szinten is csak kis számban gondozzák ezt a teknősfajt. Ebből adódóan szaporodásáról és tenyésztéséről nincsenek adatok.

Forrás: Farkas Balázs / Sasvári László: Teknősök (1995 Kitaibel Kiadó Bt.)


Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

Fekete úszójú szivárványhal

Ebben a cikkben egy kevésbé ismert kalászhalat mutatunk be.

Bővebben

Néhány díszhal vadon élő állományának helyzete 1.

A "DÁNIÓ" kérésére Liziczai Márk összeállított egy listát azokról a közismert díszhalakról, amelyeknek az állománya az eredeti élőhelyükön jelentősen lecsökkent. Az írást több részletben tesszük közzé, és a megjelentetésével az is a célunk, hogy bizonyos szempontok megváltozzanak a hazai akvarisztikában.

Bővebben

A holdfény gurámi

A holdfény gurámit méltatlanul mellőzik az akvaristák.

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2023 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×