Idén nálunk nincs teknőshiány!


A "DÁNIÓ"-nál most is kapható teknős!

Idén januártól az EU betiltotta a közkedvelt sárgafülű ékszerteknősök forgalmazását, az egyéb közismert  teknősök pedig márciustól augusztusig nem beszerezhetőek. A hiány pótlására egy még szebb teknős-fajt, a kínai csíkosteknőst (Mauremys sinensis) „fedeztük fel” a távol-keleti kínálatban és idén már kétszer is importáltuk. Ez a nagyon ritka teknős még Nyugat-Európában is alig ismert, de nekünk bőséges a készletünk ebből a különlegességből!

Ha érdekli Önt, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a szakkereskedőjével!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kínai csíkosteknős (Mauremys sinensis)

Rövid leírás Farkas Balázs/Sasvári László: Teknősök című könyvének felhasználásával. (Kitaibel Kiadó Bt. 1995.)

Ezen teknősfaj nevét a nyakán és a fejen húzódó finom csíkozottságáról kapta. Ezzel a mintázattal a Mauremys faj egyedülálló a délkelet - ázsiai édesvízi teknősök körében. Leginkább az amerikai ékszerteknősök (Trachemys, Pseudemys és Chrysemys fajok) némelyikére emlékeztet. A kutatások kimutatták, hogy a csíkosteknősök az ékszerteknősökkel együtt az Emydidae családon belül a ma élő egyik legősibb formák közé tartoznak.
Elterjedési területét illetően igen gyakori teknősfajnak számít hazájában (Dél – Kína, Tajvan, Észak– és Közép–Vietnám).

Testfelépítés

A faj egyedei mintegy 22 centiméteres páncélhosszúságot érhetnek el. Az egyszínű vörösesbarna hátpáncélon három gyengén látható él húzódik. A kor előrehaladtával ezek az élek egyre elhalványodnak és a hátpáncél színe is egyre sötétebbé válik. A hátpáncélra jellemző, hogy világossárga alapszínű, és az egyes szarupajzsokon nagy, barnás folt helyezkedik el. Ehhez hasonló színezetű és mintázatú a szegélypajzsok alsó felülete is.

Élőhelyük, táplálkozásuk

A csendes, növényzettel dúsított állóvizeket kedveli elsősorban, de lassan áramló folyókban is megtalálható. A szakirodalom szerint az eddigi megfigyelések arra engednek következtetni, hogy a kínai csíkosteknős nappal aktív állat.
A szabadban táplálékának jelentős részét növényi eredetű anyagok teszik ki, de elfogad kisebb állatokat is, mint például férgeket, lárvákat, bogarakat, puhatestűeket és halakat is. Növényi táplálékként salátát és különböző vízi növényeket adhatunk nekik. Ezek mellett megkínálhatjuk a szárazföldi teknősöknél bevált növényekkel is (pitypang, tyúkhúr, stb.). Természetesen gyümölcsökkel, zöldségekkel is próbálkozhatunk (uborka, alma, körte, stb.).

Elhelyezésük

Fogságban igen jól tartható teknős. Aránylag nagy mérete miatt két –-három kifejlett állat számára legalább 100×50 centiméter alapterületű terrárium szükséges. A víz mélysége 25 – 30 centiméter legyen. Az otthon kialakított élőhelye mindenképp tartalmazzon egy napozó területet, ahova a teknős ki tud mászni sütkérezni. Mindezek ellenére (hogy nagyon szeretnek napozni) nem tartoznak a melegigényes teknősök közé. Elegendő a 22 – 25 °C – os vízhőmérséklet.

A nyár folyamán (az időjárás függvényeként közelítőleg május és szeptember között) a szabadban is tarthatjuk teknősünket gondosan figyelve arra, hogy jól el legyen kerítve az egyéb állatoktól (pl. kutya, macska).

Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

Miért hiánycikk az amanó garnéla?

Jó ideje nem lehet beszerezni a közkedvelt amanó garnélát, de vajon miért?

Bővebben

A Lombard-sügér

Ennek a sügérnek az különböző nemű példányai annyira más színezetűek, hogy a hozzá nem értő külön fajnak gondolhatná őket!

Bővebben

Nagytestű algaevők (3. rész)

Ez a faj nagyon hasonlít a közismert gibbicepsre.

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2024 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×