Az ékfoltos razbóra

Ékfoltos razbóra


Legújabb cikkükben egy közismert és kedvelt, gyakori díszhalat mutatunk be, amely nem más, mint a hosszú évtizedek óta akváriumainkat gazdagító ékfoltos razbóra (Trigonostigma heteromorpha). Nagyon békés rajhalak, melyek kiváló választást jelentenek kezdő akvaristák számára is. Színeik egyszerűek, mégis lenyűgöző, elegáns halacskák! Nem véletlen töretlen népszerűségük az akvarisztikában.

Eredeti hazájában - Thaiföld, Malajzia és Szumátra - patakokban, folyókban fordul elő.

Az ékfoltos razbórából gondozzunk legalább 6, de inkább 8 egyedet! Teljesen békések, így minden olyan díszhallal társíthatjuk őket, melyek nem jelentenek rá veszélyt. Egy délkelet-ázsiai biotópba az egyik lehető legjobb választás, dániók, más razbórák, díszmárnák, talajlakó márnák és csíkfélék, kisebb gurámik mellé. Vegyes társas akváriumok szintén igen gyakran látott lakója e kis halacska, elevenszülők, békésebb törpesügérek, vértesharcsák, pontylazacok és szivárványhalak mellett is tökéletes. Közkedvelt faj, ami gyakorlatilag minden díszállatüzletben beszerezhető!

Kezdők kitűnő választása, hisz különösebb igényeket nem támaszt tartójával szemben, legalábbis olyanokat nem, amit egy kezdő akvarista ne tudna biztosítani. Átlagos szűrésű és oxigénellátottságú akváriumban már jól érzi magát, bár alaposan megszűrt, oxigéndús vízben színei is csillogóak lesznek. A rendszeres vízcserékre ügyeljünk, mert az elnitrátosodott vizet ő sem kedveli! A sűrű növényzetben búvóhelyeket találhat magának, de némi úszótérre is szüksége van. Ágakkal, kövekkel remekül dekorálhatunk. A növényeket nem bántja, nem kifejezetten ugrálós, de azért takarjuk le medencéjét. Színeit kiemelhetjük egy árnyasabb medencében, vizét pedig tebang-levelekkel kezelhetjük. Tartása csapvízben is problémamentes.

Mindenféle táplálékot örömmel fogad, a lemezes díszhaltápokat is megeszi. Hogy szépek és erősek legyenek halaink, célszerű őket rendszeresen élő és fagyasztott eledelekkel is megkínálni, mint amilyen a cyclops, artémia, szúnyoglárva, grindál, vízibolha.

Ékszernek is beillene ez a hátsó-indiai szigetekről és Thaiföld déli részéről származó, parányi díszhal. Csaknem fél évszázadon át ellenállt minden tenyésztési kísérletnek. A kezdeti sikerek Szászország bizonyos területeire korlátozódtak, ahol lágy és gyengén savanyú volt a vezetékes víz. Később kiderült, hogy hazájában halunk az esős évszak beköszöntekor a mészkőben rendkívül szegény talajon csaknem tiszta esővízben ívik, amit a vízbe hullott lombok, gyümölcsök gyengén savanyítanak. Ezért ragaszkodik hasonló közeghez az akváriumban is. Ahogy ezt az akvaristák megismerték, egy csapásra könnyebb lett a razbórák eredményes tenyésztése. Ehhez természetesen azt is tudniuk kellett, hogy az ékfoltos razbórák nagyobb felületű növények fonákára helyezik le ikráikat. A kishalak infuzóriával, nagyon apró cyclopsszal, artémiával indíthatóak. Ékfoltos razbórát Magyarországon először Babocsay László és dr. Marton Szilárd tenyésztett a negyvenes évek végén.

(A cikket a "DÁNIÓ" felkérésére Liziczai MÁrk írta.)


 

Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

Néhány díszhal vadon élő állományának helyzete 2.

A "DÁNIÓ" kérésére Liziczai Márk összeállított egy listát azokról a közismert díszhalakról, amelyeknek az állománya az eredeti élőhelyükön jelentősen lecsökkent. Az írást több részletben tesszük közzé, és a megjelentetésével az is a célunk, hogy bizonyos szempontok megváltozzanak a hazai akvarisztikában.

Bővebben

Nagytestű algaevők (3. rész)

Ez a faj nagyon hasonlít a közismert gibbicepsre.

Bővebben

Kék dánió

Ismét egy nagyon ritka díszhalat mutatunk be.

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2024 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×