Az almacsigák forgalmazásáról

Kedves Akvarista!

 Az Akvárium Magazin tavalyi utolsó számában egy cikk jelent meg arról, hogy az Európai Unió betiltotta az almacsigák importját, a tartását és a kereskedelmét.

 Az egyik vásárlónk megkereste nekünk azt az uniós jogszabályt, ami valóban az almacsigákról szól.  Ha érdekli, itt olvashatja el magyarul:

 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:311:0014:0017:HU:PDF

 Számunkra ennek a határozatnak az 1.§-a a fontos, ami így szól:

 A Pomacea (Perry) alnemre vonatkozó tilalmak

A Pomacea (Perry) alnem, a továbbiakban: „meghatározott szervezet” Unióba történő behurcolása, illetve az Unión belüli elterjesztése tilos.

 Az egyértelmű, hogy az almacsigákat az Unión kívülről tilos behozni az Unióba, de a mi értelmezésünkben az itt lévő állományok tenyésztését és a kereskedelmét nem tiltja ez a jogszabály, hanem csak az elterjesztését. Elterjeszteni azonban csak azt lehet, ami még nem terjedt el. A jogszabály életbe lépésekor a magyarországi akváriumokban azonban már elterjedtek voltak az almacsigák. A már meglévő állományok felszámolását nem írja elő a határozat, és ugyanígy nem tiltja a tartásukat és a tenyésztésüket sem, csak azt, hogy nem szabad olyan területekre eljuttatni, ahol még nincsenek jelen. Az a tény, hogy a magyarországi akvarisztikában már jelen vannak az almacsigák, nem jelent veszélyt a magyarországi rizsföldekre, mert ezek a trópusi csigák, ha véletlenül kikerülnének a szabad vizekbe, a hideg idő beálltakor elpusztulnak a szabadban. Azonban az országból való kivitelük a határozat megszegését jelentheti, mert akkor az almacsigák az Unió olyan részeire is eljuthatnak, ahol még nincsenek elterjedve, márpedig az elterjesztésüket egyértelműen tiltja a szóban forgó határozat!

 A határozat egyébként egyetlen helyen sem említi az almacsigák akvarisztikai tartását és előfordulását, csak a „mezőkön/szántóföldeken” és a „vízfolyásokban” kifejezéseket használja akkor, amikor az előfordulásuk területét említi, vagy ahol károsnak tartja a jelenlétüket, ennek igazolására javaslom áttanulmányozásra a határozat 4. és 5. cikkét.

 A fentiek miatt a DÁNIÓ nem szünteti be az almacsigák forgalmazását.

 Ismét hangsúlyozzuk, hogy minden jogszabály értelmezésért az a személy felel, aki alkalmazza a jogszabályt, az Ön esetében Ön. Emiatt Önnek kell eldöntenie, hogy a jogszabály ismeretében és a mi állásfoglalásunk áttanulmányozásával hogyan jár el az almacsigákkal kapcsolatban!

Tatabánya, 2014. február 5.

 Pataki Antal


Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

A thaiföldi díszmárna

Egy békés, ritka csapat-hal érkezett a "DÁNIÓ"-hoz!

Bővebben

Néhány díszhal vadon élő állományának helyzete 11.

A "DÁNIÓ" kérésére Liziczai Márk összeállított egy listát azokról a közismert díszhalakról, amelyeknek az állománya az eredeti élőhelyükön jelentősen lecsökkent. Az írást több részletben tesszük közzé, és a megjelentetésével az is a célunk, hogy bizonyos szempontok megváltozzanak a hazai akvarisztikában.

Bővebben

Fajismertető az Európai Unió 2016-os inváziós fajokról szóló rendeletéhez

Az Európai Unió 2016 januárjától érvényben lévő rendelete jónéhány olyan faj tartását, tenyésztését és kereskedelmét tiltotta be, melyek az akvaristák előtt nem voltak ismeretlenek, mi több, némelyiket nagy számban gondoztuk is.

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2023 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×