Az almacsigák forgalmazásáról

Kedves Akvarista!

 Az Akvárium Magazin tavalyi utolsó számában egy cikk jelent meg arról, hogy az Európai Unió betiltotta az almacsigák importját, a tartását és a kereskedelmét.

 Az egyik vásárlónk megkereste nekünk azt az uniós jogszabályt, ami valóban az almacsigákról szól.  Ha érdekli, itt olvashatja el magyarul:

 http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:311:0014:0017:HU:PDF

 Számunkra ennek a határozatnak az 1.§-a a fontos, ami így szól:

 A Pomacea (Perry) alnemre vonatkozó tilalmak

A Pomacea (Perry) alnem, a továbbiakban: „meghatározott szervezet” Unióba történő behurcolása, illetve az Unión belüli elterjesztése tilos.

 Az egyértelmű, hogy az almacsigákat az Unión kívülről tilos behozni az Unióba, de a mi értelmezésünkben az itt lévő állományok tenyésztését és a kereskedelmét nem tiltja ez a jogszabály, hanem csak az elterjesztését. Elterjeszteni azonban csak azt lehet, ami még nem terjedt el. A jogszabály életbe lépésekor a magyarországi akváriumokban azonban már elterjedtek voltak az almacsigák. A már meglévő állományok felszámolását nem írja elő a határozat, és ugyanígy nem tiltja a tartásukat és a tenyésztésüket sem, csak azt, hogy nem szabad olyan területekre eljuttatni, ahol még nincsenek jelen. Az a tény, hogy a magyarországi akvarisztikában már jelen vannak az almacsigák, nem jelent veszélyt a magyarországi rizsföldekre, mert ezek a trópusi csigák, ha véletlenül kikerülnének a szabad vizekbe, a hideg idő beálltakor elpusztulnak a szabadban. Azonban az országból való kivitelük a határozat megszegését jelentheti, mert akkor az almacsigák az Unió olyan részeire is eljuthatnak, ahol még nincsenek elterjedve, márpedig az elterjesztésüket egyértelműen tiltja a szóban forgó határozat!

 A határozat egyébként egyetlen helyen sem említi az almacsigák akvarisztikai tartását és előfordulását, csak a „mezőkön/szántóföldeken” és a „vízfolyásokban” kifejezéseket használja akkor, amikor az előfordulásuk területét említi, vagy ahol károsnak tartja a jelenlétüket, ennek igazolására javaslom áttanulmányozásra a határozat 4. és 5. cikkét.

 A fentiek miatt a DÁNIÓ nem szünteti be az almacsigák forgalmazását.

 Ismét hangsúlyozzuk, hogy minden jogszabály értelmezésért az a személy felel, aki alkalmazza a jogszabályt, az Ön esetében Ön. Emiatt Önnek kell eldöntenie, hogy a jogszabály ismeretében és a mi állásfoglalásunk áttanulmányozásával hogyan jár el az almacsigákkal kapcsolatban!

Tatabánya, 2014. február 5.

 Pataki Antal


Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

Egy régi akváriumi halacska: a szifó.

Szinte minden akvarista tartott már mexikói kardfarkú halat, de azt valószínűleg kevesen tudják, hogy egy magyar kutató fedezte fel ezt az igen népszerű elevenszülő halacskát.

Bővebben

A bengáli törpemárna

Egy ritka díszmárna-faj érkezett a "DÁNIÓ"-hoz.

Bővebben

Néhány fajt tilos behozni az Unióba, természetvédelmi okokból!

Új uniós jogszabály tiltja meg néhány növény- és állatfaj importját 2016. január 2-től!

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2024 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×