Álnéven élő halunk: az ötöves díszmárna

Álnéven élő halunk: az ötöves díszmárna

A magyarul ötöves díszmárnaként ismert kistestű, mutatós halfaj már régóta kedvelt akváriumi díszhal. Ki gondolná ezek után róla, hogy a rá általánosan használt magyar és latin név is téves?

Az ötöves díszmárnák náluk általában Puntius pentazona néven ismertek, néha azonban már a jelenleg is érvényben lévő Desmopuntius pentazona nevet is használják. A valódi D. pentazonák, azaz ötöves díszmárnák viszont csak elvétve kerülnek akváriumokba. Elterjedési területük csupán Északnyugat-Borneóra korlátozódik, esetleg még Sarawak területein bukkanhatnak fel.

Jogosan merül fel a kérdés, akkor mégis mit gondozunk mi? A Magyarországon, és egyébként Európa nagy részén is ötöves díszmárnának nevezett halak valójában hatöves díszmárnák, elfogadott tudományos nevükön Desmopuntius hexazona. Lássuk, mi alapján tudjuk megkülönböztetni őket (a cikk további részében már a latin neveknek megfelelően használom a magyar neveket, a penta ugyanis ötöt, a hexa pedig hatot jelent)!

Mindkét faj rozsdavörös, pirosas alapszínezetű, melyen türkiz keresztcsíkok futnak. A halak elnevezései rejtenek azonban még egy további csavart, ami első pillanatra már-már kibogozhatatlan kuszasággá változtatja halaink azonosítását. Ha rápillantunk egy valódi ötöves díszmárnára, akkor jellemzően hat keresztcsík tűnik fel oldalán, míg a valódi hatöves díszmárnákon leggyakrabban öt jól kivehető csíkot találunk. Az ötöves díszmárnáknál egy csík fut keresztül a szemen, majd három vastagabb sáv szeli keresztbe testük legnagyobb részét. Az ötödik csík a farktő elülső-középső tájékán található, a hatodik pedig közvetlenül a farkúszó tövében. A hatöves díszmárnáknál a szemen, illetve a három testen keresztülhúzódó csík ugyanígy jelen van, a farktő csíkja azonban nagyon hátratolódott, egészen a farkúszó közelébe. Valójában persze ők is rendelkeznek egy hatodik csíkkal, de ez csak halvány, inkább idősebb halakon látható, sőt, a már sokadik generációs akváriumi példányok közül számos egyedről hiányzik. (A színbeli variabilitás megmutatkozik abban is, hogy egyes halaknak csak négy csíkja van, vagy épp felszakadoznak a sávok). Ez a halvány, sokszor alig kivehető hatodik csík közvetlenül a farkúszó tövén helyezkedik el.

Van azonban egy bélyeg, amiről egyértelműen megkülönböztethetjük márnáinkat. Ez pedig az ötöves díszmárnák (D. pentazona) hátúszójának hátsó töve alatti sötét türkiz színű folt. (A melléklet képen egy olyan példány látható, amelyiken megtalálható ez a folt.) Ha ezt a mintát látjuk a halakon, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az egyébként kuriózumnak számító valódi ötöves díszmárnákkal van dolgunk. Ha a hátúszó hátsó tövében semmilyen foltot sem látunk, akkor pedig a jó öreg, közkedvelt hatöves díszmárnát (D. hexazona) szereztük be. Persze csüggedésre semmi okunk, hiszen nagyon mutatós, könnyedén tartható halak. Rendkívül békések, nagyon egyszerű a társításuk, bátran tarthatjuk őket gurámikkal is együtt, hiszen nem csipkedik meg azok érzékeny tapogatóit. Társas akváriumok ideális díszmárnái, melyeket jó szívvel ajánlhatok.

A cikket Liziczai Márk írta a "DÁNIÓ" felkérésére.)

(A "DÁNIÓ" megjegyzése: a kereskedelmi forgalomban az "ötsávos díszmárna" elnevezés is gyakran használatos.)
Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

Levélváltásunk az Európai Bizottsággal, teknős-ügyben.

Szeretnénk, ha ismét behozhatnánk az Európai Unióba a "Chrysemys picta" teknős alfajokat.

Bővebben

Piros platti akció!

A fekete úszójú (wagtail = WG) piros plattit most nagyon olcsón kínáljuk!

Bővebben

Szeretne tartani az akváriumában szép törpe gurámikat?

Kiváló minőségű törpe gurámi színváltozatok vannak raktáron a „DÁNIÓ”-ban, kereskedőkön keresztül a gazdáikra várnak!

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2022 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×