A megszínezett díszhalakról

Kedves Akvarista Barátunk!

A szakmában elterjedt az a hír is, hogy a mesterségesen megszínezett díszhalak forgalmazása tilos. Ez csak részben igaz, attól függ, hogy a halak természetestől eltérő színe hogyan jött létre.

a) A génmanipulációval előállított élő szervezetek forgalmazása engedélyhez kötött. Ezt uniós és hazai jogszabály is egyaránt kimondja. Az akvarisztikában jelenleg Magyarországon a zebra dánió különböző színváltozatai ismertek, amit géntechnológiával előállított díszhalak. Ezek a pink, a bíbor, a lila és a zöld színváltozatok. (Figyelem: a sárga színváltozat természetes eredetű, ezért a tilalom nem vonatkozik rá!) Ezeknek a halaknak nem csak a forgalmazása, hanem a birtoklása is szigorúan tiltott! A forgalmazásukra csak az előállítójuk kérhetne engedélyt, ami egy tajvani cég. Aki megszegi ezeket a tilalmakat, az 300 000-től 1 000 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, ismétlés esetén pedig ennek többszörösével. A hazai büntető törvénykönyv módosításában ezen felül 2 év börtönbüntetés is szerepelni fog.

b) A más módon, tehát színező eleséggel vagy injekciózással megfestett halak forgalmazása nem tiltott, egy jogszabály csak ezeknek a tevékenységeknek Magyarországon történő elvégzését tiltja:

„A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 11. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

(6) Tilos az állaton olyan maradandó küllemjavító beavatkozást – így különösen az állatba történő festékanyag injektálást, ide nem értve a jogszabály által egyedi azonosításra kötelezett állat megjelölését – végezni, amely kizárólag annak kedvezőbb értékesíthetőségét szolgálja.”

A fenti jogszabályi hely csak a CSELEKVÉST tiltja, vagyis halak magyarországi megszínezését a jobb eladhatóság érdekében, a külföldön megszínezett és onnan importált, megszínezett díszhalak kereskedelmét nem.

A fentiek miatt a DÁNIÓ továbbra is forgalmazni fogja a mesterségesen megszínezett díszhalakat, egészen addig, amíg ezt a tevékenységet valamilyen jogszabály be nem tiltja.

Ugyanakkor egy önkorlátozást is bevezetünk. Erkölcsi-etikai okokból fokozatosan beszüntetjük azoknak a díszhalaknak a forgalmazását, amiket drasztikus és fájdalmat okozó beavatkozással színeznek meg, tehát nem színező táppal, hanem lézerrel, injekciózással.  Ezek a díszhal-változatok az első lépcsőben a következők:

- tetovált papagájsügér, mert lézerrel égetik bele a mintát,

- discoflipper, szivárvány szampó (az albínó frenátusz megszínezett változata), színezett páncélos harcsák, mert ezeket injekciózva színezik meg.

 


Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

A floridai fogasponty

Észak-Amerikából kevés díszhal került az akváriumainkba, ez a színes kis halacska azonban onnan származik.

Bővebben

A kazuárfejű sügér

Egy afrikai, de kevésbé ismert sügért mutatunk be.

Bővebben

Néhány fajt tilos behozni az Unióba, természetvédelmi okokból!

Új uniós jogszabály tiltja meg néhány növény- és állatfaj importját 2016. január 2-től!

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2024 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×