A megszínezett díszhalakról

Kedves Akvarista Barátunk!

A szakmában elterjedt az a hír is, hogy a mesterségesen megszínezett díszhalak forgalmazása tilos. Ez csak részben igaz, attól függ, hogy a halak természetestől eltérő színe hogyan jött létre.

a) A génmanipulációval előállított élő szervezetek forgalmazása engedélyhez kötött. Ezt uniós és hazai jogszabály is egyaránt kimondja. Az akvarisztikában jelenleg Magyarországon a zebra dánió különböző színváltozatai ismertek, amit géntechnológiával előállított díszhalak. Ezek a pink, a bíbor, a lila és a zöld színváltozatok. (Figyelem: a sárga színváltozat természetes eredetű, ezért a tilalom nem vonatkozik rá!) Ezeknek a halaknak nem csak a forgalmazása, hanem a birtoklása is szigorúan tiltott! A forgalmazásukra csak az előállítójuk kérhetne engedélyt, ami egy tajvani cég. Aki megszegi ezeket a tilalmakat, az 300 000-től 1 000 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, ismétlés esetén pedig ennek többszörösével. A hazai büntető törvénykönyv módosításában ezen felül 2 év börtönbüntetés is szerepelni fog.

b) A más módon, tehát színező eleséggel vagy injekciózással megfestett halak forgalmazása nem tiltott, egy jogszabály csak ezeknek a tevékenységeknek Magyarországon történő elvégzését tiltja:

„A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 11. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

(6) Tilos az állaton olyan maradandó küllemjavító beavatkozást – így különösen az állatba történő festékanyag injektálást, ide nem értve a jogszabály által egyedi azonosításra kötelezett állat megjelölését – végezni, amely kizárólag annak kedvezőbb értékesíthetőségét szolgálja.”

A fenti jogszabályi hely csak a CSELEKVÉST tiltja, vagyis halak magyarországi megszínezését a jobb eladhatóság érdekében, a külföldön megszínezett és onnan importált, megszínezett díszhalak kereskedelmét nem.

A fentiek miatt a DÁNIÓ továbbra is forgalmazni fogja a mesterségesen megszínezett díszhalakat, egészen addig, amíg ezt a tevékenységet valamilyen jogszabály be nem tiltja.

Ugyanakkor egy önkorlátozást is bevezetünk. Erkölcsi-etikai okokból fokozatosan beszüntetjük azoknak a díszhalaknak a forgalmazását, amiket drasztikus és fájdalmat okozó beavatkozással színeznek meg, tehát nem színező táppal, hanem lézerrel, injekciózással.  Ezek a díszhal-változatok az első lépcsőben a következők:

- tetovált papagájsügér, mert lézerrel égetik bele a mintát,

- discoflipper, szivárvány szampó (az albínó frenátusz megszínezett változata), színezett páncélos harcsák, mert ezeket injekciózva színezik meg.

 


Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

Egy régi akváriumi halacska: a szifó.

Szinte minden akvarista tartott már mexikói kardfarkú halat, de azt valószínűleg kevesen tudják, hogy egy magyar kutató fedezte fel ezt az igen népszerű elevenszülő halacskát.

Bővebben

Nagytestű algaevők (3. rész)

Ez a faj nagyon hasonlít a közismert gibbicepsre.

Bővebben

Néhány díszhal vadon élő állományának helyzete 14.

A "DÁNIÓ" kérésére Liziczai Márk összeállított egy listát azokról a közismert díszhalakról, amelyeknek az állománya az eredeti élőhelyükön jelentősen lecsökkent. Az írást több részletben tesszük közzé, és a megjelentetésével az is a célunk, hogy bizonyos szempontok megváltozzanak a hazai akvarisztikában.

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2021 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×