A Lombard-sügér

A Lombard-sügér (Maylandia lombardoi) 1977-ben került leírásra Burgess jóvoltából. Egy maximum 15 cm-re megnövő, malawi-tavi Mbuna sügérről van szó, mely a sziklás partvidéken találja meg a számára optimális feltételeket.

Olyan szintű ivari dikromatizmussal rendelkezik, melyből a két nemet akár külön fajnak is nézhetnénk. A karcsúbb, kecses nőstények világoskék alapon sötétkék függőleges csíkosak, míg a zömökebb testalkatú hímek aranysárgák, farok alatti úszójukon ikrafoltokkal, melyek a megtermékenyítésben játszanak kulcsfontosságú szerepet. Ikrarakáskor ugyanis a nőstény ezeket is ikrának nézi, megpróbálja szájába venni, s a hímnek ekkor van alkalma a nőstény által korábban szájba vett ikrákat megtermékenyíteni.

A malawi-tavi sügérek gondozásának általános feltételei mellett jól tartható: homoktalaj sok sziklás dekorációval és búvóhellyel, melyet Anubiasokkal életdúsabbá tehetünk. Biztosítsunk tágas medencét számukra, ugyanis habár kicsi a bors, de erős, e halak is gyakran mutatnak harcias magatartást. Hagyjunk számukra szabad úszóteret, és olyan fajokkal társítsuk, melyek képesek visszaverni esetleges kakaskodását.

24-27 C°-on, kemény, 15-20 nk°-s vízben, mely semleges-enyhén lúgos (7-8 pH) kémhatású kiválóan gondozhatóak. Igazándiból még kezdő sügértartóknak is könnyedén és bátran javasolható a faj, különösebben nem nevezhető kényesnek.

Tenyésztése sem bonyolult, ha például monotipikusan (egyfajosan) tartjuk, minden bizonnyal sor kerül az ívásra, s a nőstény a kb. 3 hetes forgatási idő után útjára engedi kishalait, melyek később visszaúszhatnak szájába. A nősténytől akár mesterségesen is elvehetjük az ivadékokat, hogy le ne nyelje őket, ha stresszesebbek a körülmények, de a forgatási időre külön is választhatjuk. Ha kiköpte a kishalakat, utána visszahelyezhető a társas medencébe, de hagyhatjuk is akár külön medencében is egy-két hétre, amíg felerősödik, ugyanis a kb. 20-22 napos forgatási idő alatt a nőstény halak egyáltalán nem táplálkoznak. Az ivadékok élő és száraz eledelen is nevelhetőek. Érdemes növényi tápanyaggal menüjüket kiegészíteni, ugyanis a Mbuna élettani csoportba tartozó fajról lévén szó táplálékának alapját növényi anyagok képezik. Ezt a kifejlett példányoknál is fontos figyelembe venni!

Minden tartási szempontból hasonló a közismert nemzetségtagjához, a rot-rot sügérhez. S bizony, ha legközelebb az állatkereskedésben kék és sárga sügéreket látunk, forduljon meg a fejünkben, hogy könnyen előfordulhat, hogy Lombard-sügérekkel van dolgunk, s ha pont őket keressük, és megfelelő körülményeket tudunk biztosítani nekik, ne habozzunk megvásárlásukkal.

(A cikket Liziczai Márk írta a "DÁNIÓ" felkérésére.)Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

A bengáli törpemárna

Egy ritka díszmárna-faj érkezett a "DÁNIÓ"-hoz.

Bővebben

Nagytestű algaevők (3. rész)

Ez a faj nagyon hasonlít a közismert gibbicepsre.

Bővebben

Néhány díszhal vadon élő állományának helyzete 3.

A "DÁNIÓ" kérésére Liziczai Márk összeállított egy listát azokról a közismert díszhalakról, amelyeknek az állománya az eredeti élőhelyükön jelentősen lecsökkent. Az írást több részletben tesszük közzé, és a megjelentetésével az is a célunk, hogy bizonyos szempontok megváltozzanak a hazai akvarisztikában.

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2022 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×