A ferdénúszó pontylazac

Ferdénúszó pontylazac

Thayeria boehlkei

 

A ferdénúszó pontylazac egy igazán egyedülálló tagja a népszerű és könnyedén beszerezhető pontylazacoknak. Régóta képviselteti már magát a hazai akvarisztikában, a Horn-Zsilinszky féle felülmúlhatatlan szakkönyv is részletesen bemutatja már a tenyésztését is! Kontrasztos színezet mellett testtartása is különlegessé teszi – napja nagy részét 45°-os szögben úszva, az akvárium felső régiójában tölti, magyar nevét is ezen érdekes szokása után kapta. A magyar neve kapcsán érdemes egy dologra felhívni a figyelmet: a lovacskalazacot (Nannostomus eques), mely a törpeszájú halak egyike, néhány nyomtatott és internetes forrás ferdén álló pontylazacnak nevezi, ami könnyen összetéveszthető a Thayeria magyar nevével.

A ferdénúszó pontylazacok az Amazonas felső folyásvidékéről származnak, Peruban és Brazília egyes államaiban találhatóak meg. Kedvelik a vízinövényekkel sűrűbben benőtt szakaszokat, akár az áradások során elöntött esőerdei, illetve nádas-füves területekre is kiúsznak.

Akváriumába érdemes pár tő vízinövényt ültetnünk, ami elősegíti halaink nyugalmát. Tartásuk egyébiránt nem bonyolult, kezdő akvaristák számára is kitűnő választás! Csapatban tartsuk, legalább 5-8 példányt vásároljunk belőlük! Békés természetű, társhalait nem bántja. Ideális lakója lehet egy dél-amerikai akváriumnak, melyben jobbára más pontylazacok (például rózsalazacok, fantomlazacok, vörös neonhalak), törpesügérek és páncélosharcsák laknak.

Kifejlett korukra nem ritka, hogy a 6-6,5 cm-t is elérik, ezért akár vitorláshalak mellé is kerülhetnek! Szórakoztató látványt nyújtanak, ahogy ferdén megdőlve cikáznak az akvárium felső régiójában, máskor pedig egy csoportba tömörülve ácsorognak egy helyben. Szívesen fogyasztják a legtöbb száraz eleséget, mohón falják a lemezes díszhaltápot is. Alaptápnak használhatjuk a műeleségeket, de ha szeretnénk kedveskedni állatainknak, alkalmanként kínáljuk meg őket például szúnyoglárvával vagy artémiával, melyet szintúgy nagy hévvel elfogyasztanak.

Szaporításuk nagyobbacska ívató akváriumban lehetséges, melyet nagyon lágy, kissé savas vízzel töltünk fel, a tenyésztéshez 26-27 °C ajánlott (tartani 24-25 °C-on is lehet őket). Ikráikat szabadon szórják, használjunk ikráztató növényt vagy ikrahálót, hogy ne fogyasszanak belőlük. Csapatban érdemes kitenni őket, ahol a nőstények száma meghaladja a hímekét. Nagyon termékeny halak, a jól fejlett nőstények rengeteg ikrát raknak (gyakran az 1000-ret is meghaladja az egy nőstény által lerakott ikrák száma), amik gyorsan kelnek. A kishalakat az első napokban csak apró élő eleséggel tudjuk etetni, például rotatóriával, papucsállatkával.

E könnyedén tartható, barátságos, mutatós pontylazac bátran ajánlható, ideális társas díszhal!

(A cikket Liziczai Márk írta a "DÁNIÓ" felkérésére.)


Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

Néhány díszhal vadon élő állományának helyzete 11.

A "DÁNIÓ" kérésére Liziczai Márk összeállított egy listát azokról a közismert díszhalakról, amelyeknek az állománya az eredeti élőhelyükön jelentősen lecsökkent. Az írást több részletben tesszük közzé, és a megjelentetésével az is a célunk, hogy bizonyos szempontok megváltozzanak a hazai akvarisztikában.

Bővebben

A veszélyeztetett halakat bemutató cikksorozatunkról.

Miért szerepelnek a kínálatunkban néha olyan fajok is, amik a cikksorozatunk szerint veszélyeztetettek az eredeti élőhelyükön?

Bővebben

Az ékfoltos razbóra

Most egy közismert díszhalat mutatunk be az akvaristáknak. Mindig vannak kezdők, akiknek hasznosak lehetnek az amúgy már közismert információk...

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2023 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×