A bengáli törpemárna

Bengáli törpemárna

 

Az elmúlt évek során a nano akvarisztika igen közkeletűvé vált. Nem is csoda, hiszen sokaknak csak kisméretű akvárium elhelyezésére van lehetősége, de ők sem szeretnének lemondani a haltartás örömeiről. A nano akvarisztika térnyerésével párhuzamosan egyre több kistestű díszhalfaj, ún. „nano halak” válnak elérhetővé a kereskedelemben. Ezek egyike a bengáli törpemárna, tudományos nevén Pethia aurea.

A Pethia aurea fajt mindösszesen 2013-ban írták le, maga a hal viszont már régóta ismert volt az akvarisztikában. A bengáli törpemárna vagy bengáli díszmárna névvel a legtöbb szakirodalom, webes forrás azonban a Pethia gelius (régi szinonim nevén Puntius gelius vagy Barbus gelius) fajt említi. Ez természetesen nem véletlen, hiszen a P. gelius típuspéldánya, amiről egykoron leírták, valójában egy Pethia aurea volt, erre világított rá 2013-ban Knight. Természetesen a két faj rendkívül hasonlít egymásra, ezért pár szót ejtenék is megkülönböztetésükről.

Akváriumokban a bengáli törpemárna (Pethia aurea) a leggyakoribb. Kifejletten alig 2-2,5 cm-es, teste zöldessárga árnyalatú, több helyen halvány fekete foltokkal tarkítva (jellemző a farktövön, a kopoltyú mögött a háton és a test közepén is). Úszói teljesen színtelenek, egyedül a hátúszó első sugara fekete.

A foltos törpemárna (Pethia gelius) akár négy centiméterre is megnőhet, sárgásbarna alapszínű. A farktő erősebb sárga némely példányon, a hasoldal ezüstös. Testén halványabbak a foltok, legtöbbjük a test hátsó felére korlátozódik, leghangsúlyosabbak a farktövön. Viszont a hasúszók, a farok alatti úszó és a hátúszó tövében is találunk egy nagyobb kiterjedésű, sötétfekete foltot, mely jól észrevehetően ráterjed az úszókra is. Fontos megkülönböztető bélyeg, hogy a hát- és farkúszó erős citromsárga színű!
Akváriumokba csak ritkán kerül a csoport harmadik faja, a Pethia canius. Ők elnyújtottabb, orsó alakúak, kb. 3 cm-esek. Aranybarna színűek, hasoldaluk ezüstös. Testükön legalább 4 nagy folt látható, melyek közül némelyik már-már harántsávvá áll össze. A hasúszók, a farok alatti úszó és a farkúszó csak enyhén sárgás, a hátúszó első sugara azonban erős narancsvöröses-sárga színezetű, melyről a faj könnyedén megkülönböztethető.

Ezek az apró termetű díszmárnák kiválóan tarthatóak egy 50 liter körüli térfogatú akváriumban. Fontos, hogy csapatban gondozzuk őket, ami minimum 8 vagy 10, de akár még több példányt jelent. Magányosan félénkek lesznek, így szépségük sem érvényesül és akár a betegségekre is fogékonyabbá válhatnak. Akváriumukat érdemes sűrűn növényesíteni, ideális környezet számukra, ha a növények levelei között úszkálhatnak fel-alá. A sötét talaj kiemeli színeiket.

Rendszeres vízcserék és átlagos szűrés mellett nem jelent gondot tartásuk. A legtöbb hazai csapvízben tarthatóak, semleges kémhatáson. Medencéjüket szükségtelen túlfűteni, egy átlagos szobahőmérsékletű akváriumban is jól érzik magukat 22-24 °C-on. A természetben mikroragadozók, ami azt jelenti, hogy parányi, planktonikus méretű állati szervezetekkel táplálkoznak, akváriumokban ennek felel meg az artémia, cyclops, banánféreg, stb. A tenyésztett, de némi szoktatás után még a vadon befogott halak többsége is elfogadja a száraz eledeleket. Arra ügyeljünk, hogy olyan szemcseméretet válasszunk, amit apró szájukkal el tudnak fogyasztani.

Társításuk könnyű, teljesen békések más nano-halfajokkal szemben, így ideális lakótársai lehetnek olyan apró pontyféléknek, mint a gyöngy dánió, kéksávos törpedánió vagy törperazbóra-fajok. Még a legtöbb garnélára is ártalmatlanok, legfeljebb a petéből frissen kikelt kisgarnélák lehetnek csak veszélyben mellettük.

A faj akváriumokban is tenyészthető. Viszonylag lágy, kissé savanyú (vagy neutrálishoz közelítő) kémhatású vízbe, csapatban tegyük ki őket. A tartóközeghez képest 1-2 °C-ot emeljünk a hőmérsékleten, és használjunk sűrű levélzetű ikráztatónövényeket (pl.: jávai moha), mert a szülők rabolhatnak az ikrákból. Ikráikat szabadon szórják, melyek bő egy nap után ki is kelnek, további néhány nappal később szabadon úsznak. Mivel a lárvák nagyon kicsik, csak a legapróbb élő eleséggel indíthatóak, mint az infuzória, papucsállatka.

(A cikket a "DÁNIÓ" felkérésére Liziczai Márk írta.)


Regisztrált partnereink belépést követően további tartalmakat olvashatnak!

Olvasta már?

Fekete úszójú szivárványhal

Ebben a cikkben egy kevésbé ismert kalászhalat mutatunk be.

Bővebben

Fajismertető az Európai Unió 2016-os inváziós fajokról szóló rendeletéhez

Az Európai Unió 2016 januárjától érvényben lévő rendelete jónéhány olyan faj tartását, tenyésztését és kereskedelmét tiltotta be, melyek az akvaristák előtt nem voltak ismeretlenek, mi több, némelyiket nagy számban gondoztuk is.

Bővebben

A törpe rubinsügér

Nano akvárumokban egy sügér-fajt is tarthatunk!

Bővebben

Javaslom minden akvarista kereskedő kollegának, aki őszinte kiszolgálást, megbízható szállítást, korrekt ügyintézést szeretne, bátran vásároljon a Dániótól!
Fehér Tamás

Bővebben

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak.
Marton Erik Ügyvezető

Bővebben

DÁNIÓ Kft. 2021 Minden jog fenntartva!

×

Elfelejtette a jelszavát?

×

Adja meg e-mail címét és küldünk önnek egy új jelszót!


×