Rólunk mondták

Korrekt, megbízható üzleti partner. A konkurencia közül kiemeli a garancia, amit valóban be is tartanak. Marton Erik Ügyvezető

Bővebben...

Keresés


Holdfénygurámi

Trichopodus microlepis


A holdfénygurámi a labirintkopoltyús halakon belül is a gurámifélék közé tartozik, az Osphronemidae család tagja. Tudományos elnevezése Trichopodus microlepis. Közeli rokona a gyöngy, a kék, valamint a szalagos (más néven kígyóbőr) gurámi. Ők a közepesebb méretű fajok közé tartoznak, míg a régebben Colisának nevezett Trichogaster fajok az ún. törpegurámik. A holdfénygurámi sajnos Magyarországon még kevésbé elterjedt rokonaihoz képest.

Teste nagyon lapos, arcorra kiugró, a fiatalabb példányok soványnak is tűnhetnek magas, csontos homlokuk miatt. A gyöngygurámi is aránylag hegyesképű faj, de a holdfény esetében ez még inkább látványosabb, leginkább az ifjú halakon. Ezüstfényben ragyogó pikkelyei nagyon aprók. Ne ijedjünk meg, ha farkúszója kicsit ráncos, ez nem feltétlenül betegség jele, faji jellegzetesség. A hímek tapogatója, úszószegélyei narancsosak. Kifejlett kori testmérete akváriumban ritkán haladja meg a 15 cm-t, de a vadonban akár nagyobbra is nőhet.

Érdemes legalább 200 literes akváriumba helyezni őket, de 150 liternél alább semmiképp se adjuk. Akár párban, akár kisebb csoportban is gondozhatóak, biztonságérzetük növelhető, ha több példányt tartunk együtt. Alapvetően nem kényes hal, semleges körüli kémhatás megfelelő neki. Melegigényes, 25-28 °C-on tartandó! Mindenevő, felső állású szájával a lemezes eleségeket könnyedén összeszedi, de ezen kívül nagyon kedveli a különböző fagyasztott és élő táplálékokat, mint például a vörös szúnyoglárvát. Erre kondíciójának szinten tartásához szükség is van! Egyaránt bejárja az összes vízréteget.

A kifejlett példányok territoriálisak lehetnek, a hímek néha fitogtathatják erejüket egymással, de alapvetően békés halak. Fiatal korukban a legkisebb társhalaikat sem bántják, egy kifejlett gurámit azonban nano-halakkal már ne társítsunk! Remek kiegészítője lehet egy társas akváriumnak is, de kitűnő társfajok mellé a különböző razbórák, dániók és nem csipkelődős díszmárnák (például thaiföldi díszmárna, ötöves díszmárna). Érdemes akváriumát dúsan ültetnünk növényekkel, ami biztonságérzetüket fokozza. A tompított megvilágítás, sötét háttér kiemeli gyémántfényben ragyogó színeiket.

Mivel labirintkopoltyús, így a külön oxigénellátást a többi hal igényeihez igazítsuk, miatta erősebb levegőztetés nem kell. A pipálás náluk nem kóros, labirintszervével képes a légköri oxigént is megkötni. Arra ügyeljünk, hogy akváriuma azért is legyen letakarva, hogy a levegő a víz fölött azzal egyazon hőmérsékletű legyen, így elkerülhető egy esetleges megfázásos megbetegedés, úszóhólyag-gyulladás.

Természetes élőhelye Délkelet-Ázsia, azon belül is Thaiföld és Kambodzsa régiójában terjedt el leginkább, ahol a lassabban folyó folyókban érzi jól magát, valamint az állóvizekben. A gyors folyású csermelyeket, patakokat nem kedveli.

Termékeny faj, több száz ikrát rak habfészkébe. A tenyésztése párban lehetséges, a kiszemelt halakat bőséges élő és fagyasztott eleséggel tápláljuk. Ívás után a nőstényt távolítsuk el a tenyészmedencéből, a hím még maradhat ikragondozás céljából, de keléskor már ő is nyugodtan kiemelhető. Ívás után a hím agresszív a nősténnyel. Az ivadékok elúszás után még nagyon aprók, kereskesféreggel, papucsállatkával, tojássárgájával nevelhetőek leginkább, majd egy kis idő után áttérhetünk a frissen kikelt Artemia naupliák feletetésére.

(A cikket Liziczai Márk írta a "DÁNIÓ" felkérésére.)